Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Summer Sale 07. 09-12. - 20% kedvezmény és ingyenes kiszállítás - kuponkód: SUMMERSALE20

Az illatpiramis titka

Az illatpiramis titka Bestiális és lehengerlő. Érzéki, ellenállhatatlan, provokatív, királynői – ezek a tulajdonságok jellemzik Paco Rabanne hangsúlyosan nőies parfümjét, az Olympéát. De a mester sok más illatkompozíciójára is igaz, hogy karakteres, egyedi és magával ragad.

Korábbi bejegyzésünkben már olvashattad, hogy ki is Paco Rabanne és hogyan készülnek a parfümjei, milyen képességekkel rendelkezik az alkotó, kik azok a parfümőrök és kiket nevezünk „orrnak”.

Most azt is bemutatjuk, milyen módszerrel komponálják az általad a hétköznapokban használt és a különleges alkalmakra tartogatott illatokat. Ismét egy ütős kis videót hívunk segítségül.

Az Illatpiramis vagy Szaglási piramis

Igen, jól olvastad: illatpiramis. Ez a munka alapja, e metódus határozza meg a parfüm összeállítását a különféle alkotóelemekből.

Az illatpiramis 3 egymásra épülő szintből áll: fejillat (fejjegyek), szívillat (szívjegyek) és alapillat (alapjegyek). A csúcson a fejillat helyezkedik el, alatta a szívillat, az utolsó szinten pedig az alapillat.

A piramis a parfüm összetevőinek egyes csoportjait és a csoportokban megtalálható illatanyagok kibontakozásának sorrendjét ábrázolja. Megalkotója William A. Poucher, aki vegyészként a parfümök kémiáját kutatta. W. A. Poucher egyrészt lemérte a különböző aromák párolgási sebességét és 100 pontos skálán osztályozta azokat, másrészt felhasználta egy XIX. századi parfümőr skáláját, így jött létre az 1920-as években az illatpiramis, amit azóta is használ a parfümipar.

Fejillat

A piramis tetején helyezkedik el – ide azok az összetevők tartoznak, amelyek a parfüm kifújása utáni első negyedórában érzékelünk. Ezek határozzák meg az első benyomást, csakúgy, mint amikor vakrandira megyünk és először látjuk a másikat. Ebbe a csoportba tartoznak egyes gyümölcsös illatok, mint például a zöld mandarin.

Szívillat

A következő aromacsoport, amelyek a parfüm kifújása után hosszabb ideig, akár 3 órán keresztül érezhetők. Erőteljesebb illatanyagok, ezek kölcsönöznek karaktert, adnak személyiséget egy készülő parfümnek. Ide tartozik például az arab jázmin (vagy indonéz jázmin), amelyet Indiában például tea készítéséhez használnak, valamint vallásos ünnepek és fesztiválok alkalmával dekorációként, és a nők is szívesen ékítik vele a frizurájukat. A legenda úgy tartja, hogy az arab jázmin még a haj növekedését is segíti. A jázminvíz egyébként a Paco Rabanne Olympéa egyik fontos összetevője.

Alapillat

Ezek azok az aromák, amelyeket a parfüm használata után 5-6 órával is érzünk. Hatásuk hosszú ideig tart. Szerepük az, hogy fixálják az összetevőket, stabilabbá tegyék a készülő művet és lassítsák a könnyedebb aromák párolgását.

A parfümgyártás egyik legismertebb fixálóanyaga az ámbra – ez az ámbráscet emésztőrendszere által kiválasztott, jellemzően szürke, viaszos anyag. Megakadályozza az illatkompozíció felbomlását.

Mivel a természetben ritkán fordul elő, az ámbra drága és értékes összetevő. Éppen ezért Paco Rabanne boszorkánykonyhájában ennek a szintetikus változatát használják – ez sokkal jobb megoldás a természet és az állatok megóvásának érdekében.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: parfüm