Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Pattanásos bőr kezelése - Minden, amit tudnod kell a pattanásokról

Pattanásos bőr kezelése - Minden, amit tudnod kell a pattanásokról
A pattanás az egyik leggyakoribb bőrprobléma a világon! Nem csak pubertások küzdenek vele. Fiúk, lányok, nők, férfiak… bárkinek bármikor.

Miről lesz szó a cikkben:

 • Mi a pattanás? 
 • Hogyan alakul ki a pattanás? 
 • Pattanás kialakulása 
 • Mitől fog a pattanás begyulladni? 
 • Pattanások típusai? 
 • Pattanások kialakulásának okai 
 • Általános jótanácsok a pattanások kezelésében 
 • Pattanások kezelése házilag 

 

Mi a pattanás? 

A pattanás az egyik leggyakoribb bőrprobléma a világon! Nem csak pubertások küzdenek vele. Fiúk, lányok, nők, férfiak… bárkinek bármikor, akár felnőtt korban is, kialakulhat. Az akne kialakulásának számos oka, megjelenésének pedig több formája is lehet.  

Az akne lényegében egy eldugult pórus, ami vagy enyhébb vagy súlyosabb lefolyású folyamat eredményeképpen fog „kidugulni” és helyreállni. Lehet egy-két nap alatt megszabadulsz tőle, de az is lehet, hogy súlyos gyulladásos stádiumba lép, amit már csak orvos segítségével lehet kezelni. 

Fontos, hogy kellő időt és figyelmet fordítsunk a helyes kezelés (rutin) kialakítására, hogy véletlenül se az ellenkezőjét érjük el, és tovább rontsunk a bőrünk helyzetén. Mindenkinek más a bőre, máshogyan reagál az egyes hatóanyagokra, kezelésekre. Fontos, hogy ezek figyelembevételével, odafigyeléssel és türelemmel állj neki a pattanásos bőr kezelésének. 

 

Hogyan alakul ki a pattanás? 

Négy dologgal kell röviden megismerkedjünk, hogy aztán össze tudjuk rakni a folyamatot. 

 1.     Szőrtüszők felépítése 
 2.     Faggyútermelés 
 3.     Bőr hámlása 
 4.     C. Acnes baktérium 

Szőrtüsző felépítése 

Szőrtüsző felépítése

Amikor a ’pórus’ szót használjuk, akkor a bőrünket behálózó apró kis nyílásokra gondolunk. Hogy mi van a nyíláson belül, azt segít megérteni a lenti ábra. Az akne téma szempontjából legfontosabb tudnivaló, hogy ezeknek a kis barlangoknak egy hivatalos kijárata van, az pedig a külvilág felé nyílik. A haj/szőrszálak is arra nyúlnak ki, valamint a faggyúmirigyek által termelt faggyú (olaj, zsír) is arra távozik. 

Faggyútermelés 

A faggyúmirigyek feladata, hogy faggyút, azaz egy zsíros, olajos anyagot termeljenek és eljuttassák a szőrtüszők nyílásain át a bőr külső felszínére, hogy azzal védjék a külső hatásoktól, valamint a víz távozásától. Ez a zsiradék tehát nagyon fontos a bőrbarrier védelmi funkciójának ellátásában. 

Bőr hámlása 

A bőrünk folyamatosan hámlik a megújulási folyamat részeként. A hámlás konkrétan azt jelenti, hogy a legkülsőbb rétegben levő bőrsejtek idővel elhalnak, elszarusodnak, és leválnak a bőr felszínéről, azaz a testünkről. A szőrtüszők belső fala épp úgy hámlik, mint a bőr külső felszíne. 

C. acnes baktérium 

Teljes nevén Cutibacterium acnes ( korábban Propionibacterium acnes néven volt ismert, aztán jött egy névváltoztatás). A C. acnes egy jellemzően anaerob (azaz nem igényel oxigént) baktérium, amely túlnyomórészt a tüszők mélyén él, bár az egészséges bőr felszínén is megtalálható. Ezekben a tüszőkben a C. acnes baktériumok a faggyút, a sejttörmeléket és a környező bőrszövetek anyagcsere melléktermékeit használják elsődleges energia- és tápanyagforrásként. 

 

Pattanás kialakulása 

Ahogy az előző fejezetekből már tudjátok, a pattanás első fázisa (komedó) nem más, mint egy eltömődött szőrtüsző. A kérdés, hogy mi és miért tömíti el. 

Íme a tökéletes ’pórus dugasz’ receptje: 

 • Több és/vagy ragadósabb faggyút termelő faggyúmirigyek 
 • Leválni/lehámlani nem tudó elhalt bőrsejtek 

Ennek a kettőnek az elegye olyan sűrű, ragadós masszát képez, ami képes a szőrtüsző egyetlen kijáratát eltorlaszolni.  

A pattanásnak ezt az állapotát, amikor még csak eldugult, de nem gyulladt, komedónak hívjuk. Amennyiben fekete „feje” van, akkor azt mitesszernek vagy nyitott komedónak hívjuk, ha fehér csúcsa van, akkor pedig zárt komedónak. Utóbbinak nincs jelenleg magyar megfelelője. 

 

Mitől fog a pattanás begyulladni? 

A dugasz elzárta a kijáratot, a komedó kialakult. Mi történik ezután? A tüszőben kialakul egy zsírban gazdag, levegőtlen „bugyor”, ami ideális az amúgy békésen éldegélő C. acnes baktériumok elszaporodásához. Az immunrendszerünk ezt észleli, és megpróbálja kontroll alatt tartani a helyzetet, és harcba szál a szaporodó baktériumokkal. Amennyiben túl sok a baktérium és genny, és/vagy még nyomkodjuk is, akkor a szőrtüsző fala könnyen átszakadhat és így egy nagyobb, és még gyulladtabb terület alakul ki. 

 

Pattanások típusai 

Egy akne súlyosságának több szintjét különböztetjük meg. A skála ’Enyhe’ oldalán találhatóak a komedók (mint például a mitesszer), a ’Súlyos’ végén pedig a gyulladásos aknék (mint például a cisztás akne). 

 

Enyhe, nem-gyulladásos aknék 

Mitesszer, pattanás

Zárt komedó

Komedónak a faggyúmirigy és a szörtüsző nyilását eltömítő faggyúdugaszt nevezzük. Típusát tekintve zárt és nyitott komedókat különböztethetünk meg. Zárt komedónak nevezzük a fehérfejű komedókat, melyek kissé kidudorodnak a bőrfelszínből. A zárt komedó nem gennyesedik, de egyre nagyobbra dudorodik.

Mitesszer, pattanás

Nyitott komedó v. mitesszer

A nyílt komedók, azaz mitesszerek a bőr tágabb pórusaiban helyezkednek el. Felszínük nyitott, így könnyen el lehet távolítani a bennük lévő zsíranyagot. A mitesszer könnyen elszíneződhet oxidáció hatására, ezért feketefejű komedónak is nevezzük őket. A komedóban lévő zsiradék olaj és elhalt hámsejt keveréke.

 

Közepesen súlyos és gyulladásos aknék

Mitesszer, pattanás

Papulák

A papula a komedó utáni állapot, amikor a pattanás begyullad, pirossá és duzzadttá válik. Ez a fajta pattanás érzékeny, érintése fájdalmas is lehet. 

Pusztula, pattanás

Pusztula

A pustula a papula gennyes formája. A pustula izolált szörtüszőgyulladás, felgömb alakú, gennyes hólyag, vöröses udvarral. A pustula a papula gennyes formája. 

Mitesszer, pattanás

Noduláris akne

A nodulák nagy kiterjedésű, gyulladt, érintésre kemény göbök a bőrben. Nem a bőrfelszínen, hanem mélyebben növekszenek és nagyon fájdalmasak. A noduláris akne méretre nagyobb, mint a papula és a pustula, mélyebben található és fájdalmasabb is. 

Cisztás pattanás, akne

Cisztás akne

Az akné legsúlyosabb típusa a cisztás akné. A cisztás akne nagyméretű, gennyel teli bőrelváltozás, amely a bőr alatti mélyebb rétegekben alakul ki. Kialakulása szorosan összefügg a hormonháztartással és a menstruációs ciklussal, valamint örökletes is lehet. 

Pattanások kialakulásának okai 

A pattanás kialakulásának folyamatát már leírtuk. A kiváltó okokról is szükséges beszélni, hiszen csak így tudjuk behatárolni, hogy mit tehetünk, vagy nem tehetünk az újbóli kialakulás megelőzésére. 

Pattanások hormonális okok miatt

Serdülő korban 

Az androgének olyan hormonok, amelyek a fiúknál és a lányoknál a serdülőkorban megnövekednek, és a faggyúmirigyek megnagyobbodását és a faggyútermelés fokozódását okozzák. A középkorban bekövetkező hormonális változások, különösen a nőknél, szintén vezethetnek pattanásokhoz. 

Felnőtt korban 

A nők nagyobb valószínűséggel szenvednek felnőttkori pattanásokban, mint a férfiak. Úgy gondolják, hogy a felnőttkori pattanások sok esetét a hormonszint változásai okozzák, amelyek sok nőnél bizonyos esetekben jelentkeznek. 

Ezek közé tartoznak: 

 • menstruáció - egyes nőknél a pattanások közvetlenül a menstruáció előtt jelentkeznek. 
 • terhesség - sok nőnél jelentkeznek ilyenkor pattanásos tünetek, általában a terhesség első 3 hónapjában. 
 • policisztás ovárium szindróma - gyakori állapot, amely pattanásokat, súlygyarapodást és kis ciszták kialakulását okozhatja a petefészekben 

Táplálkozáshoz köthető pattanások

Tanulmányok szerint bizonyos élelmiszerek - köztük a szénhidrátban gazdag ételek, például a kenyér, a bagel és a chips - fogyasztása súlyosbíthatja a pattanásokat. További tanulmányokra van szükség annak vizsgálatára, hogy az aknéval küzdő emberek számára előnyös lenne-e a speciális étrendi korlátozások betartása. Ezen kívül bármilyen ételérzékenyég megnyilvánulhat pattanások formájában, legyen az tejtermék, glutén, vagy más, így ezt is érdemes kivizsgáltatni. 

Stressz okozta pattanások

Bár a stressz nem okozhat pattanásokat, de súlyosbíthatja a meglévő pattanásokat. A tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy ha a stressz fokozódik, a pattanások súlyossága növekszik. 

Komedogén kozmetikai összetevők 

Ahogy a nevükben is benne van, bizonyos összetevők képesek direkt vagy indirekt módon eltorlaszolni a pórusaid kijáratát. A gyártók egy része erre már nagyon odafigyel és jelzi is a csomagoláson, hogy az adott termék összetevői nem komedóképzőek (angolul noncomedogenic). 

Gyulladás és gyógyszeres kezelés  

Egy gyulladásos betegség, vagy akár a betegségre adott gyógyszer mellékhatásaként jelenhet meg rajtad pattanások. Érdemes figyelni a pattanások időbeni megjelenését, hogy következtetni lehessen az összefüggésre. 

 

A gomba okozta pattanások 

gombás eredetű pattanás

A pattanások egy speciális típusa a malassezia folliculitis, azaz a gomba okozta pattanás. Fontos megkülönböztetni a klasszikus pattanástól, mivel a kezelésük eltérő. Ami segít az egyiken, az rontja a másikat. A ’fehér mitesszerekre’ (whiteheads) hasonlító dudorokra hasonlítanak, melyek egy adott területen nagyjából egyenletesen oszlódnak el. Ha a korábban jó hatékonysággal kozmetikum nem hat a pattanásodra és netán még viszket is, akkor gyanakodj a malassezia folliculitis-ra és kövess egy teljesen más bőrápolási rutint.  

Ha bebizonyosodik, hogy gomba okozta pattanásod van, akkor kerüld az alábbi összetevőket tartalmazó kozmetikumokat: zsírsavak, zsíralkoholok, növényi olajok, észterek, poliszorbátok, fermentált összetevők. 

 

Általános jótanácsok a pattanások kezelésében 

A pattanások hatékony kezelésének az alapjai a következőek: 

 • Bizonyosodj meg arról, hogy milyen típusú pattanásod van, és mi lehet a kiváltó oka! 
 • A bevitt élelmiszerek, életmód, élethelyzet, stressz… mind hathat a pattanások kialakulására. Ezeket a körülményeket is meg kell vizsgálni! 
 • Járj utána, mely hatóanyagok lesznek a segítségedre a pattanásaid kezelésében! 
 • Állítsd össze a megfelelő rutint, és tarts ki mellette. Legyél türelmes! Ne várj csodát rövid távon!  
 • Ha több hatóanyagot is használsz, fokozatosan vezesd be őket a rutinodba, ne egyszerre mindent, mert további irritációt okozhatnak. Ha gyulladt a bőröd, akkor különösen legyél óvatos! 
 • Ne szárítsd ki a bőröd! Pattanások ide vagy oda, hidratálni kell. Főleg, ha hámlasztó, szárító kozmetikumokat használsz. 
 • A napozás nem segít! Az UV sugárzás tovább tud rontani a helyzeten. Használj fényvédőt, mint mindig! 
 • A fogkrém rákenése sem megoldás. Ha működne, akkor a szánk körül nem lenne soha pattanás. Használj inkább úgynevezett spot treatmentet. 
 • Semmiképpen ne nyomd ki a pattanásaidat, mert csak rontasz a helyzeten! 

 

Pattanások kezelése házilag 

A következő részben egy klasszikus pattanások elleni rutint mutatunk be. Olyan természetesen nincs, hogy mindenkinek ugyan az beválik, ezért meg kell találni azokat a termékeket, amelyekkel a rutin számodra működni fog. 

 

Reggeli rutin 

Arctisztítás 

 Tonik 

 • Opcionális 
 • Minden nap 
 • Általad preferált tonik 

Szérum 

Fényvédő 

 

Esti rutin 

Arctisztítás 

 • Minden nap 
 • Dupla tisztítás javasolt: először olajbázisú, majd vízbázisú arctisztító 
 • Általad preferált arctisztító, de ne legyen durván szárító. 

Tonik 

 • Opcionális 
 • Minden nap 
 • Általad preferált tonik 

Hámlasztás 

Szérumok 

 • Niacinamid: mehet minden nap 
 • Retinol: fokozatos bevezetés után lehet csak minden nap. Hámlasztós napon inkább hagyjuk ki, vagy tegyük külön rutinba (reggel/este) 

Hidratáló