Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Maszkkal a fertőzések ellen

Maszkkal a fertőzések ellen

Lassan hozzászokunk a maszkokhoz, bár a világ más részein ez már régóta megszokott és mindennapos viselet, ha valaki egy betegséggel nem akarja megfertőzni a környezetét. Egy „egyszerű” influenzajárvány idején is célszerű lenne nálunk is hordani a beteg embereknek, világjárvány idején pedig mindenkinek ajánlott.

Miért jó, ha hordjuk a maszkokat?

- Ha tudjuk, hogy betegek vagyunk, megóvunk másokat a fertőzéstől.

- Ha tünetmentesek vagyunk, de előfordulhat, hogy tudtunkon kívül fertőzhetünk másokat, akkor a többi embert is védjük a viselésükkel.

- A vízcseppekhez, porhoz tapadó vírusok nagy részét kiszűrik.

- Megakadályozzák, hogy automatikusan az arcunkhoz nyúljunk.


Ha arcmaszkra van szükséged, nálunk is megvásárolhatod!
TÜV tanúsítvánnyal rendelkező, kórházi felhasználhatóságú egészségügyi textil anyagból készült szájmaszkot kínálunk. Többször felhasználható, fertőtleníthető, hipózható, egyszeri viselet után 90 fokos mosás után újra hordható. Fehér és színes kivitelben egyaránt kapható.


Milyen típusú maszkok vannak?

Egyes veszélyes, porral, gázzal, gőzzel járó munkák végzésénél már eddig is alkalmazták a szűrő típusú légzésvédő félálarcokat. Ezek az egyszerű, de hatékony eszközök megszűrik a finom porokat, fémfüstöt és bizonyos típusok a savas gázokat is, a karcinogén, a radioaktív részecskéket, amelyek akár maradandó károsodást is okozhatnak.

Vírusfertőzés idején felértékelődik a maszkok, félálarcok jelentősége. Milyen típusok léteznek? Mire jók? Hogyan használjuk őket? Ebben segítünk eligazodni.

Papírmaszk

A papírból készült maszk egyszer használatos! Felfogja a folyadékcsepp részecskéket, amelyekben vírusok lehetnek, elsősorban azokat, melyeket mi lélegezünk ki. Pár óra után a külső felületét azért kell szennyezettnek tekinteni, mert nem tudjuk, milyen kórokozó tapadt rá, a belsőt pedig azért, mert mi is lehetünk vírushordozók.

A maszk legyen jól záródó, mert ha nem simul az arcra, nem tölti be feladatát. Rövid ideig lehet hordani, mert a kilélegzett párától eltömődik, és ekkor mellette több levegő jön be, mint rajta keresztül. A párától nedves maszk ezen kívül kiváló táptalaja a kórokozóknak is.

Felvétel és levétel előtt is mossunk kezet szappannal, és úgy tegyük a szemétbe, hogy ne lehessen hozzáférni.

Hasznos, mert a porszemekhez, páracseppekhez tapadó vírusok egy részét felfogja. Praktikus, mert nem kell mosni és fertőtleníteni.

Sebészeti maszkok mosható anyagból

Ezek a maszkok elsősorban az egészségügyi dolgozóknak készültek, hogy a betegeket védjék a kórokozóktól: mintegy 80-88 százalékukat – típustól függően – megszűrik. Ezt a fajta maszkot is gyakran kell cserélni, de főzhető, mosható, vasalható – tehát fertőtleníthető.

A webáruházunkban kapható maszkok ebbe a típusba tartoznak. Anyaguk pamut vagy pamut-poliészter keverék, és kb 1 cm széles gumipánt biztosítja, hogy az archoz simuljon. Ez a TÜV tanúsítvánnyal rendelkező, szabvány méretű̋, úgynevezett PPE I. kategóriájú arcmaszk (personal protective equipment – egyéni védőeszköz fokozatosan fellépő vagy nem kivételes veszélytől való védelemre).

Az első használat előtt és minden használat után elkülönítve 90 fokon mossuk ki, forró vasalóval vasaljuk át.

Mindennapi használatra, ha valaki nincs kitéve közvetlen fertőzésnek, ajánlott ez a típus is. Megnöveli a fertőzés elkerülésének esélyét.

FFp1, FFP2, FFP3

A munkavédelmi maszkokat szűrőképeségük szerint az FFP1, FFP2, FFP3 (filtering facepiece) osztályba sorolják.

Az egészségügyben a szakértők szerint az utóbbi két típus alkalmas és ajánlott fertőző betegségekkel érintkezők számára. Egyszer használatos eszközök, amelyek felhelyezése, viselése és levétele nagy körültekintést igényel. Ilyenek az arcszőrzet eltávolítása használat előtt, az orr-rész beállítása, a pántok csavarodás mentessége, az álarc-félálarc rögzítése, hogy az arcra simuljon.

Elsősorban betegápolásban ajánlott, de mindennapi használatra is biztonságot ad. Hátránya a magas ára, hogy hibás felhelyezés esetén nem véd eléggé, és hogy egyszer használatos.

A maszkok helyes használata

Maszkokat csak megbízható helyről vegyünk, ahol a forgalmazó rendelkezik érvényes tanúsítvánnyal.

Az egyszer használatos maszkokat dobjuk ki, kezeljük veszélyes hulladékként. A háztartásokban ez egy külön műanyag tasakot jelenthet.

Csak tiszta kézzel helyezzük fel, előtte mossunk kezet szappannal, használjunk alkohol tartalmú fertőtlenítőszert is.

Használat közben se nyúljunk a maszkhoz-arcunkhoz, vagy, ha véletlenül megtesszük, ismét mossunk kezet.

Ne viseljük tovább, mint amennyit a gyártó ajánl. Ha a kilélegzett párától nedves lesz, hamarabb cseréljük le.

Levételnél ügyeljünk arra, hogy a külső felületről ne vigyük át a kórokozókat az arcunkra.

A mosható típusokat használat után 90-95 fokban mossuk ki, szárítsuk elkülönítve vagy szárítógépben. A forró vasaló is fertőtleníti a textilmaszkokat.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: járvány