Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mire kell figyelni egy fényvédő választásakor?

Mire kell figyelni egy fényvédő választásakor?

 

A fényvédelem fontosságáról már sokat hallhattunk, viszont felmerül a kérdés, hogy mi alapján válasszuk ki a tökéletes naptejet…

 

A tudatos bőrápolásnak elengedhetetlen eleme a mindennapi fényvédelem. Még ha ezzel tisztában is vagyunk, akkor is felmerülhet bennünk néhány kérdés, mikor arra kerül a sor, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb naptejet. Na de mire is kell odafigyelni, amikor fényvédőt választunk?

 

„Széles spektrumú védelem…”

Az egyik a fontos mondat, amit érdemes keresni egy fényvédő címkéjén, az a „széles spektrumú védelmet nyújt”. Ha ezt látjuk feltüntetve, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az adott termék nem csak az UVB, hanem az UVA sugarak ellen is védelmet nyújt. Ez azért fontos, hiszen a fényvédők használata az év minden hónapjában egyaránt fontos és bár igaz, hogy télen kevesebb van az UVB, azaz a barnulást okozó sugarakból, viszont a legalább annyira káros UVA egész évben jelen van. Az UV-sugarak nem kímélnek, így az év 365 napján óvnunk kell tőlük a bőrünket, ha szeretnénk megelőzni a napkárosodás által okozott bőrhibák és az öregedés korai jeleinek megjelenését.

A Lancaster fényvédők szabadalmaztatott Full Light Technológiával vannak ellátva, mely megcélozza a nap spektrumának 100% -át, beleértve az UVB és UVA sugarakat, sőt a látható fényt és az infravörös sugarakat is. Tehát, ha olyan fényvédőt szeretnénk, amely széles spektrumú védelmet nyújt, akkor bátran válasszuk a Lancaster napozó termékeit.

 

 

Hány SPF legyen a választott fényvédő?

Az SPF, azaz Sun Protection Factor lényegében azt jelenti, hogy a bőröd hányszor annyi UVB sugárzást bír el, mint fényvédő nélkül. Tehát, ha azt látjuk a terméken, hogy SPF 20, akkor a használatával 20x annyi UVB sugárzást bír el bőr anélkül, hogy megpirulna. Ezáltal értelemszerűen minél magasabb az SPF értéke, annál nagyobb védelmet nyújt. Ez az érték lehet akár 5, 15, 20, 30, vagy 50 is, illetve egy adott terméken belül is találhatunk eltérő SPF számmal rendelkező variációkat. Viszont fontos megjegyezni, hogy egyik fényvédő sem véd meg teljesen. Még az SPF 100-as termékek is csak nagyjából 99%-át szűrik ki az UVB sugárzásnak.

 

Kémiai vagy fizikai?

A fényvédőket a szűrőjük szerint is megkülönböztethetjük. Léteznek organikus, azaz kémiai és inorganikus, azaz fizikai fényvédők. Bármelyiket is választjuk, a működése lényegében ugyan az: elnyelik az UV-sugarat és hővé alakítják, illetve a fizikai szűrők egy kis részét tükör szerűén vissza is verik a sugaraknak.

  • Érzékeny bőrre ajánlatosabb fizikai szűrővel rendelkező fényvédőt választani, melyek az UV sugárzás hatására is stabilok maradnak, viszont hátulütője lehet a testesebb formulából eredő, enyhe fehéres réteg, melyet a bőrön hagy.
  • Zsíros/kombinált bőrre érdemes kémiai szűrővel rendelkező fényvédő mellett dönteni, amely egy könnyebb formula, ebből kifolyólag nem hagy fehéres réteget a bőrön, viszont az inorganikus fényvédőkhöz képest kevésbe marad stabil az UV sugárzás hatására.

Természetesen olyan fényvédőkkel is találkozhatunk, melyek egyszerre fizikai és kémiai fényvédő hatóanyagokat is tartalmaznak.

 

 

Naptej vagy napolaj?

A naptejek, napkrémek az UV sugárzás káros hatásaitól, illetve a leégéstől védenek minket, míg a napolajokat fényvédő hatásuk mellett a barnulás elősegítésére alkalmazzuk.

A legszembetűnőbb különbség az állaguk. Míg a napkrémek testesebb, sűrűbb textúrával rendelkeznek, addig a naptejek folyékony, könnyed formulák. A napolaj a három közül a leghígabb textúrájú.

A Lancaster által szabadalmaztatott Tan Activator Complex serkenti a melanin bioszintézisét a bőrben, amelynek eredményeként gyönyörű̋, mélyebb és hosszabb ideig tartó́ barnaságot érhetünk el. Így egyszerre óvhatjuk a bőrünket az UV sugárzástól és közben barnulhatunk is.

A legmagasabb védelem érdekében napkrémet vagy esetleg naptejet válasszunk viszont, ha a napbarnított bőr a célunk, akkor egy napolajra essen a választásunk.

 

 

Vízálló vagy sem?

Sajnálatos módon egyik fényvédő sem víz- vagy izzadságálló, ezért bármilyen fajtát is választunk, a leghatásosabb eredmény elérése érdekében legalább 2 óránként újra kell alkalmazni a fényvédőket, és még ettől is gyakrabban, ha vízbe mennénk. Teljes mértékben persze csak akkor jön le a bőrünkről, ha azt törölközővel szárazra töröljük, de ettől függetlenül a maximális védelem érdekében kenjük újra magunkat gyakran.

 

 

Most, hogy már tudod, mi alapján válaszd ki a számodra legmegfelelőbb fényvédőt, fedezd fel a napozó termékeinket, melyeket most 15% kedvezménnyel szerezhetsz be július 15-ig!

 

 MEGNÉZEM! 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: bőr fényvédelem nyár