Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Illatos Csomag - júniusban minden rendelés illatosan és meglepetés kedvezménnyel érkezik!

Válaszd az állatkísérlet mentesen készült termékeket!

Megnyugtató olyan kozmetikai termékeket vásárolni, amelyekről a gyártó garantálja, hogy állatkísérletektől mentesen készültek. Ilyen érzés, amikor kézbe vesszük a Catrice formatervezett tégelyben lévő, lágy fedésű korrektorát, vagy elbűvölő színű Pro Neon Earth Slim Szemhéjpúder Palettát, vagy a Catrice és Essence márkák bármely termékét.

Nem olyan régen még elfogadottak voltak az állatkísérletek, de a kozmetikai ipar Európában már egységesen a kíméletes tesztelés mellett döntött. Mi a mentesség lényege? Mikor születtek meg a tiltások? Hogyan jutottak el idáig a gyártók? Ebben segítünk eligazodni.

Cruelty-free

Az állatkísérletek eredeti célja és rendeltetése az volt, hogy biztonságossá tegyék a termékeket, az igazság azonban az, hogy számos más eljárás létezik, amellyel tesztelni lehet a kozmetikumokat.

Sajnos nem túlzás a megjelölés, az állatokon való kísérletezés kíméletlen és lelketlen módszer. Azok a márkák, amelyek nemet mondtak az állatok szenvedésére, vállalták, hogy sem a kész termékeket, sem azok bármely összetevőjét nem tesztelik vagy teszteltetik ilyen módon, és nem is vásárolnak olyan beszállítótól, aki ezt nem garantálja.

Európai szabályozás

Európa élen jár ebben a kérdésben. Németország például már 1989-től önként lemondott a kísérletekről. 2004-től pedig tilos az EU-ban a kozmetikai célú állatkísérletekkel készült termékek forgalmazása, 2009-től pedig ez még az összetevőkre is vonatkozik. Ekkor még kivételt képeztek a magas toxikológia kockázattal járó készítmények, de 2013-tól minden kozmetikai termékre kiterjedt a tilalom. Ennek ellenére még használatban lehetnek olyan alkotóelemek, amelyeket a korábbi évtizedekben még állatokon ellenőriztek.

A világ más részén nincs ez így. Kínában például szabadon folyhatnak a kísérletek, ezeket a termékeket az EU-ban tilos forgalmazni.

Hogyan jutottak a cégek a Cruelty-free vállalásáig

A gyártóknak nagyon fontos, hogy áruik biztonságosak legyenek. Ne okozzanak irritációt, a hatóanyagokat optimális mennyiségben tartalmazzák, hatásosak legyenek, és legfőképpen ne legyen toxikusak.

Ennek a legkézenfekvőbb módja a gyógyszergyártás mintájára az állatkísérletek voltak. Szembe kellett nézni azzal, hogy a kísérleti állatok meg vannak fosztva természetes életkörülményeiktől, és rövidebb vagy hosszabb szenvedés után elpusztulnak.

Rájöttek, hogy ezeket a kísérleteket mellőzni lehet a kozmetikai iparban, és alternatív vizsgálati módszereket találtak ki.

A Cosnova filozófiája

Ez a cég adja a Catrice és Essence dekormárkákat, amelyek a Lovebrands webáruházban is elérhetők.

A Cosnova biztonságos és igényes termékeket állít elő, anélkül, hogy bármilyen állatot szenvedésnek tenne ki, működése óta még még soha nem végzett állatkísérleteket, és nem is bízott meg ezzel külső céget. A törvényi tilalom bevezetése előtt már önként vállalta ezt.

A cég NEM-et mondott az állatkísérletekre, és IGEN-t a magas minőségre és az elérhető árakra.

Honnan tudjuk, hogy állatkísérlet mentes egy kozmetikum?

Sokan egyenlőségjelet tesznek a vegán és a kísérletmentes áruk között. A vegán termékek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőt, de ez még nem zárja ki, hogy bizonyos alkotóelemeit ne tesztelték volna állatokon.

Különböző listákon ellenőrizhetjük kedvenc márkánkat. Az Catrice és Essence például szerepel a Krémmánia által számontartott Cruelty-free márkák között.

Közismert az úgynevezett nyuszis logó is, amit azok a cégek tehetnek a termékükre, amelyek akkreditáltak a Choose Cruelty Free (CCF), az ausztrál piacra kerülő kozmetikumok listájára.

Több felsorolás létezik, érdemes olyan adatbázist keresni, ami több forrásalapján állítja össze a keresési lehetőségeket. Az, hogy valamit nem találunk az összes listán, nem azt jelenti, hogy állatkísérleteket alkalmaznak, csak azt, hogy esetleg még új a cég, és nincs regisztrálva. Érdemes először a gyártó weboldalán tájékozódni a mentességről.

Tartalomhoz tartozó címkék: tesztelés