Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Mi a Bond Plex hajápolási technológia lényege?

Mi a Bond Plex hajápolási technológia lényege?
Aki kicsit is érdeklődik hajápolás iránt, annak egészen biztos ismerősen cseng a "plex" szó. Talán még az is dereng, hogy valami kötéssel kapcsolatos dolog. Na de pontosan milyen kötés?

 

Tudtad? 

 • A hajunk elsődleges funkciója nem esztétikai, hanem védelmi: a hajkoronánk feladata többek között, hogy megóvja a fejünket az UV sugárzástól így csökkentve a napszúrás esélyét. A haj, és a testünket borító egyéb szőrzetek részt vesznek a hőszabályozásban is. 
 • Egy „átlagos” felnőtt 80.000 – 120.000 hajszállal rendelkezik 
 • A haj sűrűségét ’hajszálak száma / négyzetcenti’-ben mérik. Az átlag (50 emberes minta alapján megállapítva) 124 – 200 hajszál per négyzetcenti. 
 • A hajhagymák összesen nagyjából napi 30 méternyi hajszálat állítanak elő. Egy hajszál naponta átlag 0,35 mm-t növekszik.  

 

A hajszálak szerkezete 

Haj szerkezete, haj felépítése: hámréteg, hajkéreg, hajbél

A hajszálak három fő rétegre oszthatóak:  

I. Hámréteg (Cuticule)  

 • Lemezkék alkotják, melyek egymást tetőcserép-szerűen fedik, a hajszál belsejének védelmét szolgálják.  
 • A lemezkéket a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vonja be, mely védi a hajszálat a károsító környezeti hatásoktól. 

II. Hajkéreg (Cortex) 

 • A Hajkéreg a haj legnagyobb alkotóeleme, körülbelül 75 tömeg%-át teszi ki.  
 • A Cortex adja a haj mechanikai és fizikai tulajdonságait. 
 • Az itt található pigmentek (melanin, akár csak a bőrünkben) határozzák meg a hajunk színét. 

III. Hajbél (Medula)  

 • A hajszál közepén helyezkedik el a velőállomány, amely összeköti a gyökeret a külső résszel, átjárást biztosítva egyes anyagok és a levegő számára mindkét irányba. 

 

Kötések a haj építőelemei között 

Ha egy hajszálat laboratóriumi mikroszkóp alatt boncolnánk, egy igen komplex „kábelrendszerrel” találkoznánk, ahol a kisebb láncolatok egymásba kapaszkodva alkotnak egy nagyobb építő elemet, aztán azok megint összekapcsolódnak és egy még nagyobb elemet hoznak létre. 

Ennek a komplex, hierarchikus rendszernek az erőssége nagyban függ a legkisebb szálak és azok kapcsolódásának erősségétől. Ilyen elemek például az Aminosavak. Az Aminosav láncolatokból épülnek fel a fehérjék, mint például a Keratin, amely a hajunk 97%-át teszi ki (a maradék ~3% víz), és annak rugalmasságáért és erősségéért felel. 

 

Amikor kötésekről beszélünk a hajápolásban, akkor ezen aminosavláncok közötti fizikai és kémiai kötésekre utalunk.  

Kötések a hajban, haj szerkezete

Három ilyen kötés létezik:  

1.) Hidrogénkötés 

 • Ideiglenes és viszonylag gyenge kötések, amelyek rendszerint víz (legyen az egyszerű páratartalom vagy mosás) és hő hatására felszakadnak.  

2.) Sókötés (Ionkötés) 

 • A hidrogénkötésekhez hasonlóan ezek is átmeneti és gyengébb kötések, amelyeket általában a víz is felszakít.  
 • A sókötések fizikai oldalkötések is. Az erős savas vagy lúgos oldatok megszakítják a sókötéseket, mert hatással vannak rájuk a pH változása.  

3.) Diszulfid kötés 

 • A diszulfidkötések azért különböznek a hidrogén- és sókötésektől, mert nem fizikai oldalkötések. A diszulfid kötések kémiai oldalkötések.
 • A diszulfid kötések összekapcsolnak két kénatomot, amelyek cisztein aminosavakhoz kapcsolódnak a polipeptid láncokon belül.
 • A keratinok szilárd, térhálós szerkezetüket a diszulfid hidaknak köszönhetik, melyek biztosítják a fehérje magasfokú nyújthatóságát és alacsony oldhatóságát. 

 

Eredeti Olaplex samponok, és hajápolási termékek

Olaplex 

Az Olaplexet dr. Eric Pressly és dr. Craig Hawker fejlesztette ki. Az vegyész PhD duó egy olyan kémiai összetevőt talált fel, mely szilikonmentes és olajokat sem tartalmaz. Ez a molekula képes arra, hogy újra összekapcsolja a hajban lévő sérült kötéseket a fodrászok által alkalmazott különböző kémiai folyamatok előtt, alatt és után egyaránt. 

Az Olaplex egy kötéssokszorozó, amely egyetlen hatóanyagot, Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate-ot tartalmaz. A diszulfid kötések kémiai, termikus és mechanikai folyamatok során felbomlanak (például hajfestés, hajvasalás, stb), ami károsodott hajhoz vezet. Az OLAPLEX úgy működik, hogy egyszeres kénes hidrogénkötéseket talál, és azokat újra összekapcsolja, hogy diszulfid kötéseket hozzon létre a kezelések. 

 

Revox Plex hajápolás

Revox Plex 

A Revox név ismerősen cseng a bőrápolás iránt érdeklődők számára. A márka már évek óta a tudatos bőrápolás kategória megkerülhetetlen szereplője. Épp ideje volt, hogy hajápolási termékekkel is bővítsék portfóliójukat. Tapasztalataikban és erőforrásaikban bízva 2019-ben ambiciózus projektbe kezdtek, egy professzionális hajápoló termékcsalád kifejlesztésébe. 

Mi szükséges a hajápoló termékekben a haj egészségének helyreállításához? Nedvesség és fehérje. A Revox Plex egy 7 lépéses rutint hozott létre, amelyben a termékek együtt, szimbiózisban együttműködve biztosítják a haj nedvesség- és fehérjetartalmának megfelelő egyensúlyát. 

A Revox Plex termékek természetes összetevőkkel lettek gazdagítva: Vegán olajok és vajak találhatóak bennük, melyek segítenek helyreállítani a haj erejét és fényét. 

Az erős hajnak hidratálása és táplálásra van szüksége. Ami a természet ajándékait illeti, a készítményeinket számos hajszerkezet helyreállító összetevővel gazdagítottuk. Az Omega-3, Omega-6, és Omega-9 zsírsavak csak úgy, mint számos vitamin és fitonutriens, a magokból és diófélékből származó hidegen sajtolt olajok széles körben híresek arról, hogy a haj számára előnyösek. 

Hatásaik között szerepel: a mély hidratálás és táplálás, az antioxidáns védelem, a pótlólagos fehérjevesztés, valamint a hajnövekedés és a hajhullás kontrollálása. Segítenek újjáépíteni és helyreállítani a hajat, behatolnak a hajszerkezetbe a mélyreható hatás érdekében. 

 

Revolution Bond Plex hajápolás

Revolution Plex 

A Revolution Beauty London több kategóriában is képviseli magát nemzetközi szinten: bőrápolás, hajápolás, testápolás, illatok, smink. Itthon leginkább sminktermékeivel lett népszerű.  

Hajápolási portfóliójuk egyik újdonsága a jelenleg 13 termékéből álló Revolution Bond Plex termékcsalád.  

A Bond Plex hármas molekulatömegű fehérje kaszkád rendszere a hajrost különböző rétegeit célozza meg, segít helyrehozni és megerősíteni a belülről származó károkat. 

 • Újjáépít, erősít és kondicionál 
 • Növeli a haj ragyogását és a hajszín vitalitását 
 • Csökkenti a haj bolyhosodását a simább hajkorona érdekében 

A fehérjerendszer három különböző típusú növényi fehérjéből áll, amelyeket úgy választottak ki, hogy a hajrost különböző részeit célozzák meg. A Phytantriol és a B5 provitamin kombinációja biztosítja a haj hidratáltságát és egészségét, miközben a kondicionáló szerek keveréke elősegíti a haj puhaságát és simaságát. 

Minden termék SLS- és SLES-mentes, vegán, valamint állatkísérlet-mentes.