Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Mit csináljak, ha már leégtem? Napégés helyes kezelése

Mit csináljak, ha már leégtem? Napégés helyes kezelése

Tudtad? 

Ha már öt alkalommal leégtél, megduplázódik a bőrrák kialakulásának esélye! 

A napozás nem játék! Szoláriumba menni pedig bizonyítottan egészségkárosító! 

 

Mi történik, amikor napozunk? 

Amikor napozunk, a bőrünk barnulási folyamatát szeretnénk beindítani és fokozni. Azt azonban sokan nem tudják, vagy figyelmen kívül hagyják, hogy a barnulás nem a bőrünk valamilyen esztétikai folyamata, hanem egy védekezési funkciója a szervezetünknek. 

A napozás (vagy rosszabb esetben szoláriumozás) során a bőrünket nagyobb dózisban éri UV sugárzás. Ez a szemmel egyáltalán nem látható sugárzás olyan energiával bír, hogy képes bőrünkbe behatolni és ott romboló tevekénységet folytatni. Ilyen például a DNS károsítás, immunrendszer meggyengítése, vagy a kollagén lebomlás gyorsítása. Előbbi kettő a bőrrák kialakulásához vezethet, utóbbi pedig a bőröregedés felgyorsulását eredményezi bizonyítottan. 

A bőrünkben levő ún. melanocita sejtek felismerik, amikor a bőrünket UV sugárzás éri, és egyből védekezésbe lendülnek. A céljuk, hogy megakadályozzák, hogy az UV sugárzás elérje a fentebbi rétegekben elhelyezkedő bőrsejtek sejtmagjait és ott DNS károsodást okozzanak.  

Ezt úgy próbálják elérni, hogy intenzív festékanyag termelésbe kezdenek, amit úgy hívnak, hogy melanin. Ezután ezeket a pigmenteket a magasabb szinten levő ún. keratinocina sejtekhez juttatják el, és azok föléjük helyezkedve próbálnak pajzsként az UV sugárzás útját állni. 

Ez a megnövekedett melanin pigment az, amit mi kívülről barnaságnak hívunk.  

 

Mi a napégés?  

Az napozás hatására történő barnulás nem egy villámgyors reakció. Bőven éri a bőrünket UV sugárzás, mire a melanocita sejtek képesek a pigmenteket „leszállítani”. Nem beszélve arról, hogy a világos bőrtípusúaknak nem is fog annyi melanin pigment termelődni, ami érdemi védelmet tudna biztosítani számukra, így náluk a legvalószínűbb a napégés. 

A napégés sajnos akkor válik szemmel is láthatóvá, amikor már bekövetkezett a baj: sejtkárosodás történt!  A pirosság és meleg érzet a bőrünkben levő gyulladásos folyamat jelei. Súlyosabb esetben hólyagok is kialakulhatnak, vagy akár be is lázasodhatunk. Ezek már a másodfokú leégés jelei.  

Leégett, napégett bőr kezelése

 

Mit NE tegyünk, ha leégtünk? 

Ne tartózkodjunk napon! Kipirosodott bőrrel még akkor sem szabad napon lenni, ha fényvédőt használunk! Ha a gyulladt bőrt további UV sugárzásnak tesszük ki, azzal csak tetézzük a baj, és növeljük a sejtkárosodás szintjét. 

Ne tegyünk a leégett, gyulladt bőrfelületre jeget! Hideg vizet, illetve lehűtött krémeket használhatunk, de nulla fok alatt tárgyat ne tegyünk a bőrünkre, bármilyen jól is esik. 

Ne nyúljunk hozzá a hólyagokhoz! El a kezekkel! A hólyagok el fognak múlni maguktól, amennyiben nem piszkáljuk őket. A hólyagok felnyitása fertőzéshez vezethet, valamint heget hagyhat maga után. 

A hámló bőrt se húzzuk le! Csapjunk rá a kezére annak, akik nem bír magával, és le akarja húzni a hámló bőrt. A hámló bőr akkor fog leválni magától, amikor az alatta levő bőrréteg már elég erős, hogy ellássa védelmi funkcióját. Ha ezt nem várjuk meg, veszélynek tesszük ki a még „nyers” bőrt.  

Ne használjunk olyan krémeket, amelyekben mentol, alkohol vagy egyéb ún. „hűsítő” összetevő van. Ezek ugyanis irritálóak az érzékeny bőr számára. Az illóolaj tartalmú krémeket is kerüljük hasonló okból. 

Ne vegyünk fel olyan szűk ruhadarabot, amely a leégett bőrfelületet dörzsölni fogja! Amennyire csak lehet, hagyjuk szabadon a megégett területet, biztosítsuk a szellőzését.  

 

Mit tegyünk, ha leégtünk? 

Első és legfontosabb, hogy azonnal jöjjünk be a napról. Elég a baj, ne tetézzük tovább! 

Biztosítsuk a megégett bőrfelület hűtését és szellőzését. Hideg zuhany segít a gyulladt bőr hűtésében. Zuhanyzás után finoman itassuk fel a vizet a bőrünkről, ne dörzsöljük a törülközővel. Hideg borogatás is jöhet, amennyiben nem jéghideg. 

Használjunk irritált bőrre alkalmas, bőrnyugtató, bőrbarrier erősítő hidratálót. Ne legyen benne mentol, alkohol, Benzocaine (vagy bármi, ami …caine-re végződik) illoolajok, illatanyagok és egyéb potenciálisan irritáló összetevő.  

A krémen található „hűsítő” felirat nem jelent sok jót, ugyanis a hűsítőt érzetet általában valamilyen irritáló hatóanyaggal érik el. Segíthet viszont, ha a hűtőbe tesszük a hidratálót, és úgy kenjük fel a bőrünkre. 

Igyunk sok folyadékot! A napégés a bőröd védőrétegének (bőrbarrier) károsodását eredményezi, ami pedig extra vízveszteséghez vehet.  

Ha nem múlik a gyulladás és a fájdalom, vegyünk be gyulladás-, és fájdalomcsökkentőt. A megfelelő vénynélküli készítményt kiválasztásában kérjük a patikus tanácsát.  

Extrém esetekben forduljunk orvoshoz.