Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Clean beauty – környezettudatos termékek, márkák

Clean beauty – környezettudatos termékek, márkák

Egyre többen vannak, akik a tiszta szépség és a klímavédelem jegyében tudatosan olyan kozmetikumokat használnak, amelyekben nincsenek toxikus anyagok, természetes összetevőket tartalmaznak és használatuk hosszú távon is veszélytelen.

Összefoglaltuk, milyen összetevőket tanácsos elkerülni, és egyáltalán mit is jelenthet számunkra környezettudatosság, ha kozmetikumot választunk.

Kerülendő összetevők

Ha a Clean beauty jegyében akarjuk ápolni magunkat, legelőször is tisztában kell lennünk vele, melyek azok a gyakori összetevők, amelyeket érdemes elkerülni. Ezek

 • a parabének: tartósítószerek, 2015-től korlátozták a használatát
 • a ftalátok: befolyásolhatják a hormonrendszert,
 • a triklozán: irritáló, a természetkárosító összetevő,
 • a kőolaj származékok: felhalmozódnak a szervezetben,
 • az alumíniumvegyületek: közvetve rákkeltő hatásúak,
 • a formaldehid: rákkeltő,
 • a nátrium lauril szulfát: potenciális bőr és szemirritáló,
 • szilícium-dioxid: biológiailag nem lebonthatók, szennyeződhet rákkeltő anyaggal,
 • a talkum: azbeszttel lehet szennyezett.

Az ártalmas anyagok az érzékeny bőrt és szemet irritálják. Ezt ismerték fel a Physicians Formula márka alkotói, amelyek a gyengédség és a tisztaság jegyében készültek. Az arcápoló és sminktermékeik nem tartalmaznak parabéneket és még számos, a cég szerint irritáló anyagot.

Milyen a környezettudatos termék?

Zöld, azaz nem ártalmas a környezetre

Minden olyan termék ide sorolható, ami nem árt a bolygónknak: nem szennyezi a vizeinket, a talajt, a légkört. Akár a csomagolás, akár a termék maga biológiailag lebomló.

Ahhoz, hogy valóban zöld, azaz környezetbarát legyen valami, kevés a címkézés, a gyártás egész folyamatának annak kell lennie. Az alapanyagok növényi vagy természetes eredetűek, amelyek ökologikus gazdálkodásból származnak, a gyártásuk energiatakarékos. A csomagolás újrahasznosított anyagokból készül, és eldobás után sem szennyezi a környezetet. Tágabb értelemben a helyben készült és árusított termékek is zöldek, mert hosszas szállításukkal sem szennyezik a környezetet.

Hulladékmentes - Zero waste

A zero waste mozgalom mára sokak számára életmóddá, egyes gyártók számára filozófiává vált. A cél a minél kevesebb fölösleges hulladék előállítása, a teljes hulladékmentességig.

Addig azonban nagyon hosszú az út, de lépésenként mindenki hozzájárulhat ehhez. A gyártók úgy, hogy lebomló csomagolásban és újrahasznosításban gondolkoznak, csökkentik a hulladékot és környezetbarát anyagokat használnak. A fogyasztók pedig úgy, hogy tudatosan ezeket a termékeket részesítik előnyben.

A közismert Essence termékek már úgy készülnek, hogy a gyártó csökkenti a hulladék mennyiségét, valamint környezetbarát, fenntartható és újrahasznosítható anyagokat használ.

Természetes összetevők trendje

Nem véletlenül népszerűek azok a kozmetikumok, amelyek a természet adta lehetőségeket állítják a szépség szolgálatába. Összetevőik nagyrészt növényi eredetű ápoló anyagok. Ilyenek a Palmers bőrápolási termékek. Ezek alapja a kakaóvaj és a kókuszolaj, amely hidratálttá, puhává, rugalmassá teszi a bőrt - kortól függetlenül.

A kismamákra is gondoltak például a Palmers Eredeti Kakaóvaj formulájával. Használóik szerint a legjobb a terhességi csíkok megelőzésére. Kézben felmelegítve jól kenhető, nagyon kevés elég belőle. Extrém száraz kézre és arcra is jó, különösen télen vagy tavasszal, nyáron megnyugtatja a leégett bőrt.

Vegán

Nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt. Szigorúan véve nem használják az előállításhoz az állatok által előállított mézet, méhviaszt, tejet, állati eredetű zselésítő anyagot, lanolint, faggyút sem. Tágabb értelemben gyakran kivételt tesznek a felsorolt állati tevékenységgel létrejött anyagokkal (például a mézzel).

Jó tudni: attól, hogy valami vegán, még tartalmazhat szintetikus anyagokat, ásványi eredetű vagy más, akár természetes összetevőket, amik ártalmasak lehetnek az egészségre.

Hozzájárul a fenntarthatósághoz

Most, amikor Földünk igazán nagy bajban van a felmelegedés és a minket elárasztó hulladék miatt, minden, amit itt felsoroltunk, a fenntarthatóság jegyében történik.

 • Az összetevők legyenek biztonságosak környezetünkre, ne szennyezzék a folyókat, tengereket.
 • A csomagolás legyen újrahasznosított és hasznosítható.
 • A mennyiségi fogyasztás helyett térjünk át a minőségi fogyasztásra.

És ez a kozmetikumokra különösen érvényes. Vásároljunk minőségi termékeket, a szempontok között a környezettudatosság is szerepeljen!

Egyre több gyártó dob piacra ilyen kozmetikumokat. Lehet ez egy napi rutinban használt termék, mint például az essence you better work! tinted nappali krém 20 vagy sminktermék, mint a Makeup Revolution Aqua Seal Folyékony Szemhéj Primer.

Tartalomhoz tartozó címkék: környezettudatos